Digitalni obrazovni sadržaj
Virtualna i proširena stvarnost na webu
Istraži i primjeni

Ishodi učenja

Ova aktivnost namijenjena je učenicima od 7. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole.
Složenost aktivnosti može se prilagoditi uzrastu i predznanju učenika. Predviđeno trajanje aktivnosti je oko 4 školska sata.

Web projekti

Srednja škola:
1. identificirati tip, vrstu, svrhu web rješenja i ciljanu skupinu korisnika
2. koristiti tehnologiju za definiciju strukture web sadržaja
3. izraditi i objediniti elemente u funkcionalno web rješenje
4. testirati i objaviti web rješenje

Informatika

Osnovna škola:
B. 7. 4 koristi se simulacijom pri rješavanju nekoga, ne nužno računalnoga, problema
C. 7. 1 koristi i upoznaje se s različitim platformama i programima, koje prema potrebi pronalazi i instalira

Srednja škola:
C. 1. 2 istražuje usluge interneta i mogućnosti učenja, poslovanja, budućega razvoja
D. 2. 2 analizira i procjenjuje utjecaj informacijske i komunikacijske tehnologije na učinkovitost i produktivnost u raznim područjima i poslovima
C. 3. 1 / C. 4. 1 planira, razvija, stvara, predstavlja i vrednuje multimedijski projekt

Uporaba IKT-a

Međupredmetna tema:
A 3. 2. učenik se samostalno koristi raznim uređajima i programima
A 4. 1. učenik kritički odabire odgovarajuću digitalnu tehnologiju
D 5. 1. učenik svrsishodno primjenjuje vrlo različite metode za razvoj kreativnosti kombinirajući stvarno i virtualno okružje

Nastavni materijali

Svi digitalni materijali potrebni za provedbu ove edukativne aktivnosti

Uvodni dio

Prezentacija i videozapisi

Prvi štand: VR

Materijali za prvi štand

Drugi štand: VR/AR

Materijali za drugi štand

Treći štand: AR

Materijali za treći štand

Fotkalica

Web aplikacija za prepoznavanje lica

Završni dio

Kviz i povratne informacije

Uputnik

Prijedlog uporabe nastavnih materijala u provođenju edukativne aktivnosti

 • Motivacija

  Pogledajte isječak iz filma ‘Johnny English Strikes Again’ te upozorite učenike da se ne približavaju vratima učionice dok će nositi VR naočale. :) Prodiskutirajte o tome što bi to bila virtualna, a što proširena stvarnost. Pitajte učenike jesu li imali priliku isprobati neku od navedenih tehnlogija te kako se one koriste.

 • VR, AR i MR

  Zajedno s učenicima pogledajte videozapise ‘Što su virtualna i proširena stvarnost?’ i ‘Primjer miješane stvarnosti’. Uz pomoć prezentacije objasnite navedene pojmove, kroz razgovor s učenicima predstavite nekoliko primjera korištenja (npr. Pokemon Go, Snapchat, VR naočale, hologrami u televizijskim emisijama).

 • Štandovi

  Nakon interaktivnog izlaganja, podijelite učenike u tri grupe od 3 do 4 učenika te omogućite nasumičan prolazak kroz tri štanda na kojima učenici imaju priliku istražiti i isprobati konkretne primjere web rješenja napravljenih korištenjem VR i AR tehnologija. Za svaki štand potrebno je 15-20 min po grupi. Napomena: štandove, opremu i raspored stolova pripremite prije provođenja aktivnosti.

 • Fotkalica

  Isprobajte web aplikaciju ‘Fotkalica’ za prepoznavanje lica i dodavanje rekvizita na sliku, usporedite njezine funkcionalnosti s filterima u Snapchatu. Za korištenje ove aplikacije potrebno je računalo s web kamerom. Neka svaki učenik snimi fotku s rekvizitom po želji. Snimljene fotke upotrijebite u završnom dijelu sata.

 • Ponavljanje i vrednovanje

  U završnom dijelu sata riješite kviz u Kahootu te objavite svoje fotke i povratne informacije o provedenoj aktivnosti na zidu u Padletu. Aktivnost završite razgovorom o naučenom i razmjenom ideja. Možete za učenike pripremiti potvrde ili značke za uspješno sudjelovanje u aktivnosti.

 • Imaš ideju?
  Podijeli je
  s nama!

Primjer dobre prakse

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, predmet: Web projekti (4. razred, smjer web dizajner)

Od prikaza Sunčevog sustava na školskoj klupi pa sve do uranjanja u trodimenzionalni digitalni svijet – sve su to učenici 4. WD razreda (smjer web dizajner) Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok mogli iskusiti na radionici „Virtualne i proširene stvarnosti na webu“ koja je održana 17. i 19. listopada 2018. u okviru Europskog tjedna programiranja (EU Code Week). Radionica se održala u okviru predmeta Web projekti u dva termina, a priredio ju je i vodio nastavnik stručnih predmeta Krešimir Varga. Povratne informacije učenika o održanoj radionici vrlo su pozitivne, no mnogi od njih ističu i jedan nedostatak – iako je radionica trajala čak četiri školska sata, voljeli bi da je trajala – duže. Kako kaže jedan od učenika: „Bilo je kao vlak smrti – uzbudljivo i ludo“.